Ženski Pevski zbor

Leto 2008

To je bilo »zagonsko leto«, leto oz. 2 meseca polna pričakovanj, navdušenega petja in pogostih pevskih druženj na vajah. Pevkam je motivacijo okrepilo prvo vabilo MePZ Tabor Kalc 1869 na nastop. Začele so intenzivno vaditi, začutile prva lepo zveneča sozvočja in tako postale »zastrupljene« s petjem. Kot solistka se je uspešno predstavila Maja Porta. Članice so se podale na pohod z baklami od cerkve sv. Ane na Baču do cerkve Marijinega vnebovzetja v Knežaku. Na Baču in med potjo so pele božične pesmi ter nastopile na božičnem koncertu v kneški cerkvi. 

Leto 2009

To leto je bilo plodno na področju pevskih nastopov, saj jih je pevski zbor imel kar 13. Pevke so s pesmijo ponesle božično veselje med varovance Doma starejših občanov v Ilirski Bistrici in organizirale prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so poleg FS Gradina, gospe Danice Pardo, Vaških klepetulj in OFS Tuščak Bač zapele tudi same. Ob dnevu žena so zapele ob odprtju razstave čipk in ročnih del Marjete Adam. S svojim petjem so nadgradile bogato velikonočno razstavo v Knežaku. Z nastopom so popestrile še fotografsko razstavo Stojana Spetiča »Čigav je Kalec«. V Knežaku so organizirale občinsko revijo pevskih zborov in na njem pokazale svoj pevski napredek. Na nastopu na prireditvi ob dnevu državnosti so pevke dokazale medsebojno povezanost in učinkovitost pri delu na pevskih vajah, saj so eno od pesmi odlično odpele kljub zborovodkinjini zmedenosti. Pevski zbor je nastopil tudi na odprtju avtobusne postaje v Koritnicah. V božičnem času so radost v svojih srcih delile s poslušalci pri božičnici in pozneje ma božičnem koncertu v Knežaku, kjer so nastopile tudi skupaj s kneškim cerkvenim pevskim zborom. Sledilo je še sodelovanje na prireditvi ob štefanovem in obeležitvi dneva samostojnosti in enotnosti na Baču. Organizirale so tudi “mini koncerta”. Pele so gospe Mili Rutar – Gavčnovi (zdaj že pokojna) ob 90. rojstnem dnevu in gospe Tilki Šajn – Kovačevi (zdaj že pokojna) ob praznovanju 80. rojstnega dne. V tem letu se je kot solistka udejstvovala Maja Porta, prav tako je pomagala pri instrumentalni spremljavi skupaj s Špelo Hostinger.

Leto 2010

Pevski zbor je to leto deloval umirjeno ter v največjem številu. Nastopile so pred in v Postonski jami. Udeležile so se tradicionalnega koncerta obmejnih pevskih zborov v Domu na Vidmu. Pod vodstvom Maje Porta so pevke izvedle praznični pevski uvod v občni zbor PGD Knežak. Pele so tudi na čajanki pod Tuščakom. Tekmovale so z VS Slavina vendar je bil rezultat neodločen. S svojim delom in petjem so članice prispevale k prijetnemu praznovanju ob dnevu državnosti na Baču in ob slavnostnem prevzemu gasilskega vozila v Koritnicah. Sodelovale so tudi na dobrodelnem koncertu “Stopimo skupaj” ter zapele g. Šenkincu, ki se je poslavljal od svojega župnijskega položaja. Leto je bilo zaključeno z Božičnim koncertom v Knežaku.

2011

To leto je zbor večkrat imel nastope zunaj domačega kraja. Nastopile so v gasilskem domu Knežak. Zapele so na “Primorska poje” v Jamljah. Žal je bila druga Čajanka pod Tuščakom, ki je bila zamišljena kot tradicionalni dogodek tudi zadnja. Kljub temu so srca in duše napolnile s smehom in veseljem. Sledil je nastop na osrednji občinski proslavi ob dnevu upora proti okupatorju na Baču. V domu za starejše občane v Sežani so popestrile literarni večer Danice Pardo. Bil je hladen dan, ko je zbor premražen zapel pred gasilskim domom v Knežaku.Kjer se je odvijal 2. dobrodelnega srečanja “V Krpanovi deželi”. Z mešanimi občutki so »Tuščakinje« pričakovale svoj prvi letni koncert. Zgodil se je v cerkvi sv. Ane na Baču ob soudeležbi Fantov izpod Karlovice in ob vodenju gospe Tatjane Tomšič. Naslednji nastop je bil zopet odziv na povabilo Danice Pardo. Tokrat se je odvijalo v Pivški knjižnjici. V drevesnici Štivan je zbor pel kar v treh sklopih, na notranjem in zunanjem prireditvenem prostoru. Pevski zbor je ponovno pričaral božično razpoloženje na tradicionalnem koncertu v Knežaku in na blagoslovu konj na Baču.

Leto 2012

Pevski zbor se zaradi maloštevilčnosti oblikoval v pevsko skupino. Prvi nastop na proslavi ob dnevu državnosti se je odvil šele v juniju. Skupina je  zapela na 31. Občinski reviji pevskih zborov v Domu na Vidmu, gojencem v Domu za starejše občane v Ilirski Bistrici, na božičnem koncertu v Knežaku in ob štefanovem na Baču.

Leto 2013

V 2013. letu je pevska skupina sodelovala na prireditvi ob 8. marcu, ko so se »Tuščakinje« odlično ujele s PS Studenec iz Pivke in MePZ iz Divače. Nastopile so na Primorska poje, na katero so se dobro pripravile. Na prireditvi ob 5. obletnici delovanja društva Tuščak in dnevu državnosti so bili poslušalci zadovoljni z izvedbo pesmi. Leto so zaključile z Božičnim koncertom v Knežaku.

Leto 2014

Nastople na Božičnem nastopu v Jelšanah. Pripadnost aktivnemu, povezujočemu Kulturnemu društvu Tuščak Bač in ljubezen do domačega kraja so pevke izkazale pri sodelovanju v oddaji Na obisku. Pevke so skupaj s Tonetom Škrljem, Vaškimi klepetuljami in OFS Tuščak nastopile tudi na veseli in zabavni prireditvi, poimenovanimi Tam blizu Kalca. Potem pa je bila zopet tu Primorska poje, in tokrat v Marezigah. Sledil je drugi letni koncert, v Domu na Vidmu, tokrat v manjši, vendar zelo akustični dvorani. Pospremile so tudi odprtje cestnega krožišča v Knežaku. Vesele zaradi povabila so kot gostje odšle na prireditev v Šmihel z imenom »Nocoj je ena luštna noč..«. Sodelovale so tudi na šolskem dobrodelnem koncertu. Na koncertu v kneški cerkvi in v Vaškem domu Jasen je pevska skupina predstavila božične pesmi. “Mini koncert” se je to leto zgodil pri Romani Škrvanovi na Baču.

Leto 2015

Nastopile so na občnem zboru. Zapele so na Primorski poje na gradu Dobova. Naslednji nastop je bil na dobrodelnem koncertu na OŠ Prestranek. Ob dnevu upora proti okupatorju je bila organizirana prireditev pri spomeniku žrtvam NOB na Baču. Društvo Tuščak Bač je v sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica in Združenjem borcev za vrednote NOB Ilirska Bistrica proslavo izpeljalo pod vodstvom »Tuščakinj«, ki so tudi zapele z OPZ OŠ Toneta Tomšiča Knežak in z MPZ iz Pivke. Pevke so bile gostje na letnem koncertu pevskega zbora iz Orehka. Nastopile so na 15. obletnici delovanja društva Ahec Jasen, tokrat s hudomušnimi pesmimi. Na grad Prem so se pevke odpravile nekoliko poklapano, vsaj zborovodkinja je bila brezvoljna, čemerna. Pevke so jo potrpežljivo čakale, vsaka posebej je z nasmehom ali pomirjajočimi besedami skušala pokazati, da je PRAVA pevka naše skupine. Pevke so s pesmijo popestrile okroglo mizo na temo družinskega referenduma v Domu na Vidmu in vnesle svoj božični duh med obiskovalce koncerta v Knežaku. »Mini koncerta« letošnjega leta sta bila pripravljena za Mimico Fatur, ki je dopolnila 80 let, in za Zoro Mlečkar ob praznovanju 90. rojstnega dne.

Leto 2016

V lepem idrijskem ambientu in dobri, akustični dvorani, namenjeni Primorski poje, so se pevke dobro počutile že na vajah. Pevke vedno zelo rade obiščejo Jasen, tokrat pa se jim dan ni zdel preveč naklonjen petju. Ker se dobro poznajo, so se pri petju ene izmed pesmi na nastopu dobro izvile iz težav. Najmanj od vsega so si želele pokvariti prireditev ob deseti obletnici delovanja KD Ahec, vendar je bilo v družbi Kergeljcev izpod Ahca in ob razkošni pogostitvi to skoraj nemogoče. Ponovno je sledil nastop, kjer so gostitelji, pretežno Bečani iz KD Tuščak v popolnosti izkazali svojo gostoljubnost. Odvila se je prireditev ob dnevu državnosti in 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Zvrstil se je še en izlet v Jasen, tokrat na občinsko revijo pevskih zborov. Slišati je bilo, da so pevke nastopile vrhunsko. Zaključek pevskega leta pa je skupina obeležila na božičnem koncertu v Knežaku. Brez »mini koncertov« tudi v tem letu ni šlo. Presenečenje je bilo namenjeno pevkama Valentini Tomažinčič in Nataši Volk.

Leto 2017

Da ne bi nastopile na letnem občnem zboru društva v okviru katerega delujejo, sploh ni bilo vprašanje. Prav tako niso pomišljale glede udeležbe na reviji Primorska poje v Knežaku. Pevke so doživele še eno novo izkušnjo. Zapele so na začetku in po dvournem predavanju na obeležitvi dneva državnosti v Krpanovem domu v Pivki. Kultura, glasba, petje, druženje, pomlajevanje, veselje, Bač… – vse to označuje žensko pevsko skupino Tuščak Bač, ki je bila tokrat, poleg JSKD Ilirska Bistrica, tudi gostiteljica pevske revije v Domu na Vidmu. Prireditev je profesionalno vodila Tuščakova pevka Branka Knafelc, za veselo druženje na koncu pa so v veliki meri poskrbele »Tuščakinje«. V decembru je pevska skupina sodelovala še na dveh božičnih koncertih, v Knežaku in v prijazni nabito polni cerkvici na Jurščah.

Leto 2018

Tudi tokrat so se članice s petjem vključile v občni zbor njihovega kulturnega društva in že osmič zapele na reviji Primorska poje, tokrat drugič na gradu Dobrovo. Skupina se je odzvala povabilu na Prem in sodelovala na odprtju razstave o velikonočnih šegah in navadah ter razstave velikonočnih izdelkov. O koncertu v cerkvici sv. Ane na Baču ob deseti obletnici delovanja pevskega zbora oz. pevske skupine Tuščak Bač naj govorijo vtisi zborovodkinje in fotografije. Jubilejni koncert… Tako sem se nekajkrat lotila zapisa vtisov. Pa ni šlo. Bilo jih je preveč, preveč lepih in pozitivnih, da bi zanje takoj našla prave besede.