OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA

Pobudo za ustanovitev folklorne skupine je dala Mira Kirn. Povabile so otroke in zanimanje je bilo veliko. Zbralo se je kar 22 otrok in Jaka Fidel s harmoniko. Marca smo začeli s prvimi vajami, ki smo jih vodile Mira, Adrijana in Tanja.  Deklicam so spletle kitke, nadele rutke in predpasnike, dečkom pa na glave posadile klobuke. 11.aprila 2018 so imeli prvi javni nastop v šoli na prireditvi Staršem s hvaležnostjo. Predstavili smo se z ljudskimi plesi in skladbami Lepa Anka, Ob bistrem potočku in Rašpla. Po prvi predstavitvi so nastopi kar sledili, tudi v tujini. Prvič smo se v novih oblačilih predstavili na Miklavžev večer, ko je folklorna skupina Gradina praznovala pet let delovanja. Deklice so takrat oblekle nova krilca, v tem letu pa nameravamo razveseliti tudi dečke.

Aprila 2009 smo prvič nastopili na reviji otroških folklornih skupin v Izoli. Ker je bilo otrok veliko, smo jih razdelile v dve skupini. V sklopu tepežkanja so mlajši zaplesali Rdeče češnje rada jem, starejši Zibenšrit, skupaj pa še Po zelenoj trati. Folklorno skupino so takrat vodile Adrijana Širca, Vanja Delost in Tanja Blažek. Kasneje so se mentorice zamenjale, tako da je nekaj časa skupino mlajših vodila Vanja, starejše pa Anica in Tanja. Danes sta mentorici OFS Anica prosen in Tanja Blažek.

V letih 2011 in 2012 smo organizirali festival otroških folklornih skupin. V prvem letu smo se predstavili v telovadnici OŠ Knežak, naslednjič pa v veliki dvorani Doma na Vidmu. Poleg dveh naših skupin so se z ljudskimi plesi, igrami in pesmimi predstavile še otroške folklorne skupine OŠ Antona Žnideršiča in OŠ Podgora Kuteževo ter Otroci iz Majlonta. Za konec pa smo ob zvokih otroških harmonikarjev vsi skupaj zaplesali. Oder velike dvorane Doma na Vidmu je bil poln mladih plesalcev. Nas je v tem obdobju spremljal Nik Pasutto.

Dan državnosti na Baču ne mine brez nastopa folklorne skupine. Predstavimo se z ljudskim venčkom ali zaplešemo ob glasbi po izboru otrok. V naši krajevni skupnosti smo vedno dobrodošli. Starejši člani OFS so nastopili na otvoritvi krožišča v Knežaku, mlajši pa na prireditvi ob 100 – letnici gasilske ročne črpalke. Prvič smo se s kamerami srečali marca 2011, na snemanju narodnozabavne oddaje Na zdravje. Po poplavah v letu 2014 smo snemali v sklopu predstavitve društva in vasi Bač v oddaji Na obisku. Dvakrat smo tudi sodelovali pri nastajanju televizijske oddaje o narodnozabavnem ansamblu Biseri.

V letu 2012 smo v sodelovanju s FS Gradina s plesom Bukovški ples nastopili na območnem, regijskem in državnem tekmovanju odraslih folklornih skupin. FS Gradina je naše otroke oblekla času in plesu primerno. To je bila za otroke zelo zanimiva izkušnja. Z Gradino so obiskali Sežano (območno tekmovanje), Postojno (regijsko tekmovanje), Maribor (državno tekmovanje) in Šentanel, kjer je FS Luka Kramolc praznovala 30 let delovanja.

V letošnjem letu pa smo jih razveselili z obiskom Trampolin parka Woop v Ljubljani. Po nastopu v Vojašnici Pivka, smo se za nagrado peljali tudi s tanki. Nastopili smo na dobrodelnem Miklavževem koncertu v Pivki, kar nekajkrat smo razveselili oskrbovance Doma starejših občanov v Ilirski Bistrici in sodelovali z Univerzo za tretje življenjsko obdobje. S plesom smo popestrili Dan prostovoljstva v Postojni.