KULINARIKA

Mala južna

Sprva smo bile malo zaskrbljene in negotove, a po vseh teh letih je postala Mala južna na Dolnjem Zemnu tisti dogodek, ki se ga z veseljem in v vedno številčnejšem obsegu udeležujemo. Obiskovalcem te prireditve se predstavimo s ponudbo značilnih jedi iz naših krajev. Letos smo ob okroglem jubileju postregle s »kauro« (mineštra iz kolerabe, krompirja in fižola, dobro zabeljena s klobaso) in »šnitami« (sladke ocvrte rezine kruha namočene v mleko) po Ljubinem receptu.

Čajanka pod Tuščakom

Čajanke so bile organizirane v namen boljega spoznavanja ljudi, ki so v naših krajih pustili neizbrisljiv pečat.

Prva čajanka je bila v prostorih OŠ Toneta Tomšiča Knežak 28. marca 2010. Gosta sta bila: takratni župnik Boris Kretič in novinar ter nekdanji ravnatelj OŠ Knežak Tomo Šajn.

Program so popestrili plesalci Otroške folklorne skupine Tuščak iz Bača, pevki Alitea Širca in Gaja Udovič, harmonikarja Jaka Fidel in Janez Tomažinčič ter trobentač Luka Fidel.
Potekalo je tudi zabavno pevsko tekmovanje med dvema zboroma: med gostujočo vokalno skupino Slavina in domačim pevskim zborom ŽePZ Tuščak, ki ga je na bobnih spremljal Miha Ziccardi.

Dogajanje pa so začinile Vaške klepetulje.

Druga in, žal, tudi zadnja Čajanka pod Tuščakom je potekala 3. aprila 2011. Tudi to je spretno vodil Marko Vadnjal. Gosta večera sta bila znani literarni in kulturniški osebnosti, slavist pedagog in pisatelj Silvo Fatur ter novinarka in urednica Nela Malečkar.

Nastopili so: Otroška folklorna skupina Tuščak, ŽePZ Tuščak, plesna skupina Škratki, plesalca breakdance-a, španska plesna skupina Alma, domače pevske solistke Maja Porta, Alitea Širca in Gaja Udovič ter harmonikarja in pevca Janez Tomažinčič in Robert Frank.

Vaške klepetulje so tudi tokrat dodobra nabrusile jezike.