Kulturno društvo Tuščak z Bača zaokrožilo deset let delovanja

Bač, Ilirska Bistrica – Kulturno društvo Tuščak Bač je v preteklem letu praznovalo 10 let delovanja. Jubilejno leto so člani preživeli zelo aktivno, obenem pa so desetletje delovanja strnili v zborniku Traja, naj traja …, ki so ga predstavili 5. januarja na turistični kmetiji Pri Požarju.

 

 

Ob predstavitvi zbornika so program popestrile skupina Vaške klepetulje in glasbeni trio Adijo. Zbornik se v besedi in sliki dotakne preteklosti Bača, predstavi delovanje društva in aktivnosti, v katere so se vključevali člani, nekaj največjih investicij v vasi in naravnih nesreč v desetletnem obdobju. »Mogoče se danes še ne zavedamo vsega, kar je v njem zapisano in se marsikomu zdi neumno in potrata časa. Vendar vem, da tako kot mi danes radi pri starših, starih starših in starejši vaščanih pogledamo stare slike in poslušamo stare zgodbe, tako bodo naši otroci z veseljem in ponosom prijeli v roke ta zbornik in sami sebe pokazali svojim otrokom ter jim morebiti povedali kakšen pripetljaj, ki so ga doživeli in videli v društvu,« pravi Tanja Blažek. »Hočemo ali nočemo, društvo je povezalo ljudi v vasi, se začelo povezovati z ljudmi izven vasi, sodelovati z drugimi društvi. V društvu si želimo, da bi zgodba, ki traja, še trajala in zato vabimo vse Bačane in Bačanke ter vaščane sosednjih vasi, da se nam pridružijo in vstopijo na vlak druženja, zabave in kulture. Vsak posameznik naj po svojih močeh pusti kamenček v mozaiku potujočega vlaka. Zahvaljujemo se vsem, ki ste poskrbeli, da naša zgodba še traja, predvsem sponzorjem zbornika.« Vsi, ki bi si želeli knjigo imeti za spomin, jo lahko kupijo na turistični kmetiji Pri Požarju na Baču.

Bogato jubilejno leto

Lansko jubilejno leto so v društvu začeli v pustnem vzdušju. Z veliko skupino kavbojev smo se udeležili pustne povorke v Ilirski Bistrici, kjer so s ponosom nosili ključ občinske oblasti. Ženska pevska skupina Tuščak se je že osmič udeležila revije Primorska poje, aprila pa v polni cerkvi sv. Ane pripravila koncert. V goste so pevke povabile mladinski zbor osnovne šole Toneta Tomšiča iz Knežaka, vokalno skupino Pasarela in klapo Škvadra. Pevci skupin Tuščak in Pasarela so prejeli bronaste, srebrne in zlate Gallusove značke, zborovodkinja Morena Hostinger pa častno Gallusovo značko. Plesalce otroške folklorne skupine so za desetletno udejstvovanje odpeljali v trampolin park v Ljubljano.

Ob tradicionalnem praznovanju dneva državnosti so letos kar vsi člani društva in vaške skupnosti Bač zavihali rokave. Dan pred prireditvijo so pripravili kulinarični pohod po učni poti Beu kamn, ki so jo v Vilharjevem letu razširili do Zagorja. Obiskovalci so si poleg kulturno-sakralnih in naravnih znamenitosti poti ogledali še izvir reke Pivke in maketo Pivške doline v Zagorju. Okrepčali so se z dobrotami, ki so jih pomagali pripraviti lokalni gostinci in posamezniki. Tradicionalnemu blagoslovu v cerkvici sv. Ivana je sledila kulturna prireditev. Program so oblikovali člani društva, ansambel Mladi Knežani, trio Adijo, pevska skupina Studenec iz Pivke in skupina Vaške klepetulje. Čeprav jim je malo ponagajalo vreme, se najbolj zvesti obiskovalci se niso dali in so se po prireditvi zabavali z ansamblom Snežnik.

Jeseni so pevske iz društva skupaj s skupinama Pasarela in Kergelci izpod Ahca gostovali v Vodicah. Žurka na avtobusu in po prireditvi je bila zagotovljena, saj so Kergelci raztegnili meh in ostala glasbila, pevci Pasarele in skupine Tuščak pa ubrano zapeli. Na nastopu jih je vodila Ana Tomšič, ki je vskočila na mesto zborovodkinje. Pevci Pasarele so ubrano zapeli na različnih okroglih jubilejih prijateljev in znancev, na dobrodelnem koncertu, ob odprtjih razstav in na porokah. Junija so pevci Pasarele in skupine Tuščak popestrili kulturno prireditev ob 70-letnici PGD Koritnice. Decembra so v društvu pripravili pohod k otroški polnočnici, ki je bil številčno dobro obiskan. Skupini Pasarela in Tuščak pa sta leto zaključili s sodelovanjem na božičnem koncertu v Knežaku. ŽPS Tuščak je takrat vodila Petra Turk Novak. Tanja Blažek